Verloning eenmanszaak
Alles wat je netto overhoudt, is van u
Aangezien er geen echte scheiding bestaat tussen uw privévermogen en het vermogen van de eenmanszaak, zijn er geen verloningstechnieken zoals in een vennootschap. De nettowinst die je overhoudt na de inhouding van de sociale bijdragen en de belastingen, behoort automatisch tot uw eigendom.
Gebruik een aparte (zakelijke) rekening
We raden wel ten zeerste aan om toch een aparte rekening te gebruiken voor je zakelijke transacties. Laat je inkomsten dus op een aparte rekening overschrijven, gebruik dezelfde rekening ook voor je beroepsmatige aankopen. Zo hou je de zakelijke verrichtingen gescheiden van je privézaken en kan er een propere boekhouding gevoerd worden.
Wat is niet mogelijk in een eenmanszaak?
Geen 'loon' als hoofd van de eenmanszaak
In een eenmanszaak is het niet mogelijk om jezelf een loon uit te keren en dit als beroepskost in te brengen. Het overschrijven van geld van je zakelijke rekening naar je privérekening is dus in deze context geen 'loon' maar een gewone geldbeweging. Aan deze geldbeweging hangen dus ook geen fiscale gevolgen.
Werknemers & loonkost
Het komt minder vaak voor, maar indien je werknemers in je eenmanszaak hebt, dan zijn de loonkosten van deze werknemers uiteraard wel aftrekbaar als beroepskost.
Geen verhuur van eigen bureauruimte
Het is helaas niet mogelijk om de bureauruimte in je woning aan je eenmanszaak te verhuren. Je kan dus niet je eigendom aan jezelf verhuren.
Huur je of koop je een beroepsmatige locatie (werkruimte, co-working space, enz.)? Deze kosten hebben wel een beroepsmatig karakter en kunnen bijgevolg als kost ingebracht worden.
Geen maaltijd-, eco- of geschenkencheques
Helaas niet, als zelfstandige in een eenmanszaak kan je geen maaltijd-, eco- of geschenkencheques ontvangen.
Een bedrijfsleider in een vennootschap kan wel maaltijd-, eco- en geschenkencheques krijgen als verloning. Hetzelfde geldt voor personeelsleden, ongeacht of deze aangesteld zijn in een vennootschap of eenmanszaak.
Geen forfaitaire onkostenvergoedingen
Als hoofd van een eenmanszaak kan je geen onkostenvergoedingen aan jezelf toekennen (denk hierbij aan kilometervergoedingen, dagvergoedingen, enz.).
Auteursrechtenvergoeding als roerend inkomen
Wat zijn auteursrechten?
Een werk kan auteursrechtelijk beschermd worden indien het voldoet aan de voorwaarden die omschreven zijn in het Wetboek Economisch Recht (WER), concreet moet het gaan om:
werken van letterkunde en kunst;
die concreet uitgedrukt zijn;
en origineel zijn.
Indien het werk voldoet aan bovenstaande voorwaarden, ontstaat het auteursrecht automatisch. Wij raden wel aan om de overdracht van de auteursrechten in een goed onderbouwd contract te gieten.
Overdracht auteursrechten
De vermogensrechten op werken van letterkunde een kunst kunnen overgedragen worden, hier kan een vergoeding tegenover staan.
Roerend inkomen
Auteursrechtenvergoedingen zijn in principe roerende inkomsten.
Deze roerende inkomsten worden na aftrek van een forfaitaire kost (tot 50%) aan een vlak tarief van 15% roerende voorheffing belast. Je hebt uiteraard ook het recht om je werkelijke kosten te bewijzen indien dit voordeliger uitkomt.
Fiscale grenzen voor het bepalen van het roerend inkomen
Om het gedeelte dat als roerend inkomen in aanmerking komt te bepalen, worden er een aantal fiscale beperkingen toegepast:
De auteursrechtenvergoedingen mogen jaarlijks niet meer bedragen dan 37.500 EUR (wordt jaarlijks geïndexeerd). Het overschrijdend gedeelte wordt gekwalificeerd als beroepsinkomen.
De verhouding van de auteursrechtenvergoeding ten opzichte van de totale aangerekende vergoeding mag onderstaande percentages niet overschrijden:
50% voor inkomstenjaar 2023
40% voor inkomstenjaar 2024
30% vanaf inkomstenjaar 2025
Het gemiddelde inkomen uit auteursrechten gedurende de vier vorige jaren mag niet meer bedragen dan 37.500 EUR (wordt jaarlijks geïndexeerd).
Fiscale verplichtingen & formaliteiten
Aangifte & betaling roerende voorheffing
De schuldenaar (meestal is dit uw klant / diegene die de rechten verkrijgt) moet een aangifte 275S via MyMinFin indienen en de roerende voorheffing betalen op basis van de overschrijvingsgegevens die op de aangifte vermeld staan.
De deadline voor de betaling is 15 dagen na de toekenning of betaalbaarstelling van de inkomsten.
Jaarlijkse ficheverplichting
Jaarlijks dient de schuldenaar ook een fiche 281.45 in te dienen via Belcotax-On-Web.
De deadline voor de indiening van de fiche is 30 april van het jaar volgend op het jaar waarop de inkomsten betrekking hebben.
Vermeldingen op de factuur
Aangezien de formaliteiten toch wel zwaar zijn, raden wij aan om op de factuur een duidelijk onderscheid te maken tussen het bedrag dat aan u moet betaald worden en de roerende voorheffing die moet gestort worden aan de schatkist.
Fiscale verplichtingen auteur
Je moet je roerende inkomsten jaarlijks in je aangifte personenbelasting aangeven, ook al werd de verschuldigde roerende voorheffing reeds betaald door de schuldenaar.
Auteursrechten & btw
Algemeen tarief is 6% btw
Het standaard btw-tarief op auteursrechtenvergoedingen is 6%.
Uitzonderingen aan 21% btw
Voor computerprogramma's en publiciteit wordt er een uitzondering gemaakt en is steeds het normaal btw-tarief van 21% van toepassing.
0% btw op uitgavecontracten
Voor auteursrechtenvergoedingen via een uitgavecontract is het btw-tarief 0% indien aan volgende voorwaarden is voldaan:
Er wordt een uitgavecontract afgesloten tussen de auteur (natuurlijke persoon) en de uitgever.
Het werk moet gepubliceerd worden / ter beschikking gesteld worden aan het publiek.
Het moet uiteraard gaan om kunst of letterkunde.
Belangrijk om te onthouden is dat de opdrachtgever verplicht is tot de reproductie van het werk. Een uitgavecontract veronderstelt ook het vooraf bestaan van een auteursrecht in hoofde van de auteur.
Laatst bijgewerkt