Prijs
Hoe pak ik mijn prijszetting aan?
Laatst bijgewerkt
Hoe pak ik mijn prijszetting aan?
Laatst bijgewerkt
Het bepalen van de juiste prijs kan complex zijn aangezien je met meerdere factoren moet rekening houden. Mogelijks zal je in de toekomst je prijzen ook moeten wijzigen op basis van vaste gegevens en trends die je zullen helpen bij het bepalen van een correcte prijs.
Maak een gedetailleerd overzicht van alle kosten die komen kijken bij de ontwikkeling, productie en levering van je goed of dienst. Denk aan alle directe kosten en indirecte kosten. De beste manier om een idee te krijgen van je kosten is het opmaken van een .
Je kan eerst zelf een draftversie opmaken ter voorbereiding, dit kan je dan verder bespreken met een accountant. Een accountant zal je onder andere kunnen helpen bij het opnemen van bepaalde kosten waarmee je niet direct rekening hebt gehouden en of het plan al dan niet haalbaar is.
Check ook hoeveel eenheden je minstens moet verkopen om break-even te draaien.
Zoals eerder aangehaald, is het belangrijk dat je je markt kent. Check de prijs van vergelijkbare producten of diensten. Dit zal je ook helpen bij je positie ten opzichte van concurrenten.
Probeer de waarde van je product of dienst te identificeren. Simpele vragen zoals 'Hoeveel denk je dat dit product of deze dienst kost?' kunnen je al een indicatie geven in welke richting je moet gaan met je prijs. Maak dus gebruik van enquêtes, interviews, forums enz. om van (potentiële) klanten en gebruikers te horen hoeveel ze bereid zouden zijn om te betalen voor je product of dienst.
Je kan je verkoopprijs bepalen door een vaste winstmarge of percentage toe te voegen aan de totale kostprijs van je product. Een correcte analyse van alle mogelijke kosten is in dit geval cruciaal.
Je bepaalt de prijs op basis van de waarde die de klanten waarnemen. Deze methode kan handig zijn bij producten of diensten die uniek zijn of een zeer hoge toegevoegde waarde creëren.
Bij market based pricing of competitive pricing wordt de prijs bepaald door zich te baseren op de prijzen van de concurrentie. Zo kan je zien of je een gelijke prijs of een lagere/hogere prijs wil hanteren. Dit hangt allemaal ook af van je positie in de markt.
Je hanteert eerst een lage prijs om sneller een hoger marktaandeel te verkrijgen. De prijs kan in een latere fase verhoogd worden wanneer je een sterkere positie hebt in de markt.
Een techniek die vaak in de tech- en SaaS-industrie gebruikt wordt is het aanbieden van gratis basisdiensten. Uitgebreide functies of premiumdiensten zijn dan tegen betaling beschikbaar.
Probeer je kosten regelmatig op te volgen en te herbekijken, dit is cruciaal bij startups. Check ook of je voldoende verkoopt en je winstmarge voldoende is om de gewenste resultaten en targets te behalen. Weinig verkopen kunnen een gevolg zijn van een te hoge prijs. Lage winstmarges bij goede verkoopvolumes kunnen aangeven dat je een te lage prijs hanteert.
Verzamel zoveel mogelijk feedback van je klanten om na te gaan waar er nog mogelijkheden zijn tot optimalisaties en verbeteringen.
Analyseer je positie en marktaandeel ten opzichte van je concurrenten. Zie je een groeiende evolutie? Dan kan het zijn dat je goed zit met je prijzen. Probeer eventueel te experimenteren met verschillende prijzen of pakketten om na te gaan welke prijs de beste resultaten oplevert.