Intellectuele eigendom
Van ondernemingsidee tot het beschermen van je know-how en intellectuele eigendom
Laatst bijgewerkt
Van ondernemingsidee tot het beschermen van je know-how en intellectuele eigendom
Laatst bijgewerkt
Je hebt een concept of een idee dat je wil uitwerken en tot leven laten komen. Het belangrijkste is om vast te houden aan jouw visie en passie. Met doorzettingsvermogen, creativiteit en hard werken, kun je jouw ondernemingsidee omzetten in een succesvolle onderneming die niet alleen winstgevend is, maar misschien ook een positieve impact heeft op de wereld.
Het uitwerken van een concept gebeurt niet van vandaag op morgen. Schrijf je ideeën neer en werk deze verder in detail uit. Meestal kom je tot de gekste ideeën op de meest onverwachte momenten. Maak gebruik van notitie-apps zodat je je gedachten vasthoudt en geen belangrijke zaken vergeet.
Hou een digitaal ideeëndagboek bij, probeer je ideeën vervolgens verder uit te werken en te visualiseren indien nodig.
Gebruik digitale tools om alles continu te documenteren en up-to-date te houden met versiebeheer.
Het zal misschien niet het eerste zijn wat in je gedachten komt, maar je kan voor je uitgewerkt idee of creatie je intellectuele eigendom in kaart brengen. Dit kan je beschermen t.o.v. concurrentie, maar kan ook een meerwaarde creëren bij latere zakelijke deals.
Wil je een uitgewerkt idee, concept, product of dienst op de markt brengen? Dan kan je je creaties beschermen door je intellectuele eigendomsrechten aan te vragen.
De registratie kan op verschillende territoriale niveau's:
Voor verder advies en de nodige begeleiding raden we aan om een merkenspecialist aan te spreken.
Let op voor phishing & scams!
Het komt vaak voor dat malafide partijen zich voordoen als officiële registratiebureau's. De officiële instanties zullen je nooit uit eigen initiatief contacteren. Probeer steeds op de hoede te zijn voor scammers en phishers.
De Europese Commissie voorziet een helpdesk voor intellectuele eigendommen.
Een idee kan pas beschermd worden wanneer het vorm begint te krijgen of uitgewerkt wordt tot bijvoorbeeld een product, dienst, enz.
De eerste persoon die een bepaald domeinnaam registreert, is in principe ook eigenaar.
First come, first served!
Kies een domeinnaam en extensie die je wil gebruiken en check of deze nog beschikbaar is:
Is je domeinnaam niet meer beschikbaar? Dan kan je eventueel de eigenaar contacteren om te checken of de domeinnaam kan overgenomen worden.
Via een registrar (One, Combell, Easyhost, Godaddy, Namecheap, enz.) kan je vervolgens je domeinnaam aankopen en registreren.
Registreer je domeinnaam niet rechtstreeks bij een websitebuilder!
Ben je van plan om je website of webshop zelf te bouwen via websitebuilders zoals: Wix, Squarespace, Webflow, enz.? Probeer dan je domeinnaam niet rechtstreeks bij de websitebuilder te registreren, maar via een externe registrar. Zo heb je meer controle en flexibiliteit over je domeinnaam.
Inkomsten uit bepaalde intellectuele eigendomsrechten kunnen voor 85% vrijgesteld worden van de Vennootschapsbelasting. Voor meer informatie over de innovatieaftrek, kan je best contact opnemen met een accountant of expert in dit vakgebied.
Als je in een latere fase vertrouwelijke informatie moet delen met potentiële partners, medewerkers of investeerders, overweeg dan om een geheimhoudingsovereenkomst op te stellen. Zo vermijd je dat de ontvangende partij de vertrouwelijke informatie zonder toestemming bekendmaakt.
Op de website van de FOD Economie kan je een praktische gids terugvinden over clausules in verband met intellectuele eigendomsrechten en geheimhouding.
Op de pagina van de Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) kan je ook heel wat nuttige informatie terugvinden.
Benelux :
EU :
Verenigde Staten :
Probeer ook de om na te gaan welke stappen je precies moet ondernemen om je uitgewerkt idee of concept te beschermen.
Om echter aan te kunnen tonen dat een idee al op een bepaald moment bestond, kan je ook een idee via het .