Vennootschapsbelasting
Hoe wordt een vennootschap belast op haar inkomsten?
In principe moet elke vennootschap of vaste inrichting die in België activiteiten uitvoert en inkomsten genereert, jaarlijks een aangifte vennootschapsbelasting opmaken en indienen.
Belastingtarieven
Het standaardtarief in de vennootschapsbelasting is 25%. Kleine vennootschappen kunnen van het tarief van 20% genieten voor de eerste schijf van 100.000 euro aan belastbare winst indien aan alle nodige voorwaarden is voldaan.
Boekhoudkundige winst vs fiscale winst
De vennootschapsbelasting wordt berekend op de winst van de vennootschap, hierbij moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de boekhoudkundige winst en de fiscale winst.
Niet alle gemaakte kosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen de boekhoudkundige winst en de fiscale winst. De fiscale winst zal dienen als grondslag om de vennootschapsbelasting te berekenen.
Berekening van de vennootschapsbelasting
De vennootschapsbelasting is een complexe materie, hiernaast is het belangrijk dat je voor de vennootschap een correcte boekhouding voert. Werk hiervoor samen met een ITAA erkende accountant.
(Fiscale) voordelen & vrijstellingen voor startende vennootschappen
Neem je de beslissing om een vennootschap op te richten, dan kan je met een aantal (fiscale) voordelen en vrijstellingen rekening houden die van toepassing kunnen zijn.
Verlaagd tarief vennootschapsbelasting
Zoals eerder vermeld, bestaan er in de vennootschapsbelasting bestaan twee tarieven, namelijk het standaardtarief van 25% en het verlaagd tarief van 20% op de eerste schijf van 100.000,00 euro belastbare winst.
Om het verlaagd tarief te kunnen toepassen, moet de vennootschap aan een aantal voorwaarden voldoen.
De vennootschap mag geen financiële vennootschap zijn.
De aandelen moeten voor meer dan 50% in handen van natuurlijke personen zijn.
De vennootschap moet minstens één bedrijfsleider hebben met een bezoldiging die minstens 45.000,00 euro per jaar bedraagt. Indien de winst lager is dan 45.000,00 euro, moet de bezoldiging gelijk zijn aan het bedrag van de belastbare winst.
Voor startende vennootschappen is er echter een versoepeling van toepassing. Gedurende de eerste vier boekjaren vanaf de oprichting, moet de vennootschap niet aan de laatste voorwaarde in verband met de minimum bedrijfsleidersbezoldiging voldoen.
Voortzetting bestaande activiteiten in een nieuwe vennootschap
Indien de activiteiten uit een eenmanszaak of andere vennootschap worden voortgezet in een nieuwe vennootschap, wordt er gekeken naar de opstartdatum van de bestaande eenmanszaak of vennootschap om na te gaan of je nog binnen de eerste vier boekjaren zit.
Vrijstelling vennootschapsbijdrage
Een startende vennootschap kan de eerste drie jaar na oprichting volledig vrijgesteld worden van de vennootschapsbijdrage. Hiervoor moet de vennootschap voldoen aan onderstaande voorwaarden:
De vennootschap is een personenvennootschap (alle vennootschappen buiten de NV).
De vennootschap staat geregistreerd in de KBO.
De zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten waren in de 10 jaren voorafgaand aan de oprichting minder dan 3 jaar actief als zelfstandige (in hoofdberoep, bijberoep, enz.).
Vrijstelling belastingvermeerdering voorafbetalingen
Vennootschappen die niet tijdig of geen voorafbetalingen doen, moeten rekening houden met een aanzienlijke belastingvermeerdering.
Bij startende kleine vennootschappen wordt er gedurende de eerste drie boekjaren geen vermeerdering aangerekend.
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing
Kleine vennootschappen die ten hoogste 48 maanden ingeschreven zijn in de KBO, moeten 10% (of 20% voor microvennootschappen) van de bedrijfsvoorheffing die ze inhouden op bezoldigingen niet doorstorten naar de fiscus.
Tax shelter voor startende ondernemingen
De personen die in uw startende onderneming investeren, kunnen van een belastingvermindering genieten van 30% of 45% ingeval van een microvennootschap.
Vriendenaandelen of vriendenleningen
Vriendenaandelen
Particulieren kunnen tot 75.000,00 euro investeren in een Vlaamse kmo en krijgen hiervoor een jaarlijks fiscaal voordeel van 2,50% gedurende maximaal 5 jaar.
Vriendenleningen (winwinlening)
Particulieren kunnen een achtergestelde lening van max. 75.000,00 euro uitgeven aan een kmo gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar.
Hiervoor krijgt de particuliere kredietgever een jaarlijks belastingkrediet van 2,50% op het openstaand kapitaal. Mocht de onderneming de lening niet meer kunnen terugbetalen, dan krijgt de kredietgever een belastingkrediet van 30% op het openstaand bedrag.
Een onderneming kan tot een bedrag van 300.000,00 euro aan winwinleningen aangaan.
Laatst bijgewerkt