Personenbelasting
Laatst bijgewerkt
Laatst bijgewerkt
Zelfstandige eenmanszaken en bedrijfsleiders die een beroepsinkomen ontvangen, zijn onderhevig aan de personenbelasting.
Personenbelasting ≠ Btw
Vaak denken dat ze vrijgesteld zijn van de personenbelasting, dit is dus niet het geval! De vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen is een btw-regeling, dit hangt los van inkomstenbelastingen.
In principe wordt het (wereldwijd) belastbaar inkomen van Belgische inwoner natuurlijke personen beoogd, denk hierbij aan de:
Onroerende inkomsten
Roerende inkomsten
Beroepsinkomsten
Diverse inkomsten
Voor elk van deze inkomsten zijn er bepaalde regels om het inkomen te bepalen en te belasten. Een uitgebreide uitleg zou ons echter te ver leiden, neem voor extra info contact op met een accountant/fiscaal adviseur.
De inkomsten uit zelfstandige activiteiten worden in DEEL II van de aangifte opgenomen.
In de personenbelasting wordt er gewerkt met belastingschijven waarvan het percentage stijgt naargelang de hoogte van je inkomen. Hoe meer je dus verdient, hoe hoger de uiteindelijke belastingdruk zal zijn.
0,00 tot 16.320
25%
16.320,00 tot 28.000,00
40%
28.800,00 tot 49.840,00
45%
> 49.840,00
50%
Om tot de uiteindelijke belasting te komen, mogen de belastingvrije som en andere belastingverminderingen nog in mindering gebracht worden.
De berekening kan in de praktijk iets complexer zijn, maar om het simpel te houden, wordt de belastbare winst berekend door van je inkomsten de fiscaal aftrekbare kosten in mindering te brengen, vervolgens worden ook de (betaalde) sociale bijdragen en VAPZ-bijdragen afgetrokken.
Omzet & andere belastbare (beroeps)inkomsten
(-)
Fiscaal aftrekbare werkelijke kosten & afschrijvingen of forfaitaire kostenaftrek
(-)
(Betaalde) Sociale bijdragen & VAPZ-premies
=
Netto belastbaar resultaat
Zelfstandigen in bijberoep moeten erop letten dat de inkomsten uit de zelfstandige activiteit in één pot gestoken worden met de andere beroepsinkomsten (je loon). Dit betekent dat je winst in een hogere belastingschijf terechtkomt.
Eén aangifte voor alle inkomsten
Soms denken startende zelfstandigen dat de aangifte voor de zelfstandige activiteit een aparte aangifte is, dit is niet het geval. Voor zelfstandige inkomsten wordt een DEEL II aan je gekende aangifte toegevoegd.
De timing van de belastbaarheid van inkomsten uit winsten en inkomsten uit baten is verschillend.
Winsten worden namelijk belast op het moment dat de vorderingen zeker en vaststaand zijn (bv. bij het uitsturen van een factuur).
Baten daarentegen worden belast op het moment dat de inkomsten effectief ontvangen worden, dus eigenlijk op moment van betaling door de klant.
Uw jaarlijkse aangifte in de personenbelasting wordt door ons voorbereid en ingediend. Je krijgt elk jaar toegang tot de checklist, waarin je alle relevante informatie kan doorgeven en de nodige documenten kan uploaden. Wij doen dan verder het nodige voor u.
Je ontvangt een mail met bijkomende info & toegang tot de jaarlijkse checklist.
Vul de checklist aan & upload alle nodige documenten.
Indien we nog info nodig hebben, wordt je zo snel mogelijk gecontacteerd.
De voorbereide aangifte wordt naar u doorgestuurd.
De definitieve aangifte wordt door ons ingediend.