Eenmanszaak naar vennootschap
Het kan zijn dat op langere termijn de eenmanszaak niet meer de geschikte vorm voor uw onderneming is. In principe is het dan mogelijk om uw activiteiten in een vennootschap voort te zetten.
Redenen voor een overstap naar een vennootschap
De overstap naar een vennootschap kan omwille van verschillende redenen:
Juridische bescherming van het privévermogen & beperking van de aansprakelijkheid
Professioneler imago & uitstraling
Groei & schaalbaarheid
Het aantrekken van talent en interessantere verloningsmogelijkheden
Het opzetten van een goede en professionele bedrijfsstructuur
Internationalisering
Fiscale optimalisatietechnieken
Verder bestaan van de vennootschap na overlijden van de ondernemer
Successieplanning en het overlaten of schenken van de (familiale) onderneming
Betere rapporteringsmogelijkheden naar de buitenwereld en stakeholders
enz.
Voorbereiding
Haast en spoed is zelfden goed. De overstap naar een vennootschap is een belangrijke stap waarbij men met een aantal zaken moet rekening houden.
Bespreek je plannen met een accountant
Denk na over je aandeelhouders- en bedrijfsleidersstructuur
Denk na over eventuele financieringen
Kies de geschikte vennootschapsvorm
Richt de vennootschap op
Overdracht of inbreng van de eenmanszaak in de vennootschap
Aanpassen van contracten & op de hoogte brengen van stakeholders
Stopzetting van de eenmanszaak
Een aantal zaken waarmee je zeker rekening rekening moet houden:
Aansprakelijkheid: In een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden. Afhankelijk van de vennootschapsvorm die je kiest, kan je je persoonlijke aansprakelijkheid beperken en optimaliseren.
Administratieve verplichtingen: Vennootschappen hebben meer administratieve verplichtingen, zoals het bijhouden van een dubbele boekhouding, het opstellen van verslagen en jaarrekeningen en het indienen van een aangifte vennootschapsbelasting.
Kosten: Er komen kosten te kijken bij de oprichting van de vennootschap. De kosten voor de administratie en boekhouding liggen ook hoger dan bij een eenmanszaak.
Verkoop aan de vennootschap
Je richt een nieuwe vennootschap op, vervolgens verkoop je alle activa van de eenmanszaak aan deze vennootschap. Uiteindelijk wordt de eenmanszaak volledig stopgezet.
Let op! Hou je zakenrelaties op de hoogte
Het oprichten van een vennootschap betekent dat je een nieuw ondernemingsnummer en btw-nummer krijgt. Geef de nieuwe gegevens door aan zakelijke relaties zoas je leveranciers zodat de facturatie correct kan verlopen. Laat ook aan je klanten expliciet weten dat je facturen op een nieuwe rekening moeten betaald worden.
Continuïteit & belastingen op stopzettingsmeerwaarden
Indien je de activa aan de boekwaarde verkoopt, ontstaat er geen belasting op deze verkoop. Realiseer je echter een meerwaarde op de verkoop, dan ontstaat er een stopzettingsmeerwaarde. Bij een stopzettingsmeerwaarde zijn er speciale fiscale regels en tarieven van toepassing.
10%
Van toepassing bij een verkoop na de leeftijd van 60 jaar, bij overlijden of bij een gedwongen stopzetting.
16,50%
Standaardtarief bij stopzettingsmeerwaarden.
33%
Van toepassing bij verkoop van Goodwill met toepassing van de 4x4-regel.
De vennootschap zal wederom de overgenomen activa fiscaal kunnen afschrijven.
Btw
Overdracht algemeenheid van goederen
Wanneer het gaat om de overdracht van een handelsfonds of bedrijfstak en de nodige voorwaarden voldaan zijn, kan de overdracht volledig vrijgesteld worden van btw.
Onttrekking
Goederen en bedrijfsmiddelen die niet overgedragen worden en die na de stopzetting privé zullen gebruikt worden, moeten onttrokken worden voor de btw. Dit betekent concreet dat je een 'verkoopfactuur' of intern stuk aan jezelf opmaakt aan de huidige waarde van het goed en hierop btw aanrekent.
Registratierechten
Zolang er geen onroerende goederen overgedragen worden, is in principe geen registratiebelasting verschuldigd. Indien er wel onroerende goederen overgedragen worden, zal de overdracht hiervan aan registratiebelasting worden onderworpen.
Inbreng in de vennootschap
De activa en passiva van de eenmanszaak kunnen ook ingebracht worden in de vennootschap in ruil voor aandelen, ook wel een inbreng in natura genoemd.
Bij de inbreng in natura moet er een verslag opgemaakt worden door een bedrijfsrevisor. Deze zal namelijk de overgedragen activa en passiva waarderen en een aantal controles uitvoeren.
De activa worden in continuïteit afgeschreven aan dezelfde afschrijvingsritmen alsof er geen overdracht zou geweest zijn.
In ruil voor de inbreng ontvang je dus aandelen in de nieuwe vennootschap.
Fiscale gevolgen
Vennootschapsbelasting
In tegenstelling tot eenmanszaken die onderworpen zijn aan de personenbelasting, zijn vennootschappen onderworpen aan de vennootschapsbelasting.
Het tarief van de vennootschapsbelasting is een vast tarief, wat vaak voor een lagere belastingdruk zorgt in vergelijking met de progressieve belastingschijven in de personenbelasting.
Startende vennootschap
Startende vennootschappen kunnen van een aantal voordelen genieten, zoals:
Verloning
In een vennootschap kan je op verschillende manieren verloond worden naargelang je functie in de onderneming, meer info kan je terugvinden onder:
Administratieve gevolgen
De boekhouding voeren voor een vennootschap is vaak complexer. Hierbij komt in bepaalde gevallen ook een verplichte neerlegging van de jaarrekening te kijken, laat je dus zeker bijstaan door een erkende accountant.
Laatst bijgewerkt