Stopzetting eenmanszaak
Voorbereidingen
De stopzetting van je eenmanszaak is een belangrijke stap. Heb je een definitieve beslissing genomen om je activiteiten stop te zetten, dan kan je best ook andere belanghebbenden op de hoogte brengen.
Contacteer je accountant
Bespreek je plannen met je accountant, naast de stopzettingsformaliteiten moeten er ook nog belangrijke boekhoudkundige en fiscale zaken geregeld worden. Je accountant zal je op de hoogte brengen van de praktische en fiscale aandachtspunten.
Lopende zaken & openstaande schulden
Probeer nog voor de definitieve stopzetting alle lopende overeenkomsten stop te zetten. Indien je nog openstaande facturen en schulden hebt, kan je deze best al vereffenen.
Liquideren van bedrijfsactiva & stopzettingsmeerwaarden
Het kan zijn dat je nog bedrijfsactiva hebt die je wil verkopen of overdragen. Bespreek met je accountant wat hier de nodige stappen en aandachtspunten zijn. Voor de verkoop van bedrijfsactiva moet je ook steeds een verkoopfactuur opmaken.
Schrapping uit de KBO
Je onderneming zal uit de KBO moeten geschrapt worden. Dit betekend dat je ondernemingsnummer ook op inactief wordt gezet. Start je in een latere periode opnieuw als zelfstandige met een eenmanszaak? Dan is de kans groot dat je opnieuw met hetzelfde nummer aan de slag kan.
Stopzetting btw-nummer
Naast de schrapping uit de KBO, moet ook je btw-nummer stopgezet worden. Deze stopzetting brengt ook aan aantal andere btw-verplichtingen met zich mee, zoals onttrekkingen, btw-herzieningen, de laatste btw-aangifte en listings.
Sociale zekerheidskas & ziekenfonds
Breng je sociale zekerheidskas op de hoogte van je stopzetting. Je statuut als zelfstandige wordt stopgezet, je krijgt vervolgens een loopbaanattest met de nodige informatie. Bezorg het loopbaanattest ook aan je ziekenfonds.
Sluiting zakelijke rekening
Nadat de stopzetting volledig is afgerond, kan je ook de zakelijke rekening definitief afsluiten.
Aangifte personenbelasting
Laat je bijstaan door je accountant bij de voorbereiding en indiening van je aangifte personenbelasting. Bij de afsluiting komen er nog fiscale zaken te kijken zoals bijvoorbeeld de stopzettingsmeerwaarden.
Bewaarplicht
Je zakelijke en boekhoudkundige documenten moeten minstens 10 jaar bewaard worden. Voorzie meerdere back-ups op verschillende locaties zodat je je documenten niet gemakkelijk kwijtspeelt (zie Bewaarplicht & termijnen).
Laatst bijgewerkt