Btw binnen de EU
Internationale verrichtingen & de Europese btw, waarop moet ik allemaal letten?
Internationale btw-verrichtingen
We hebben een aantal vaak voorkomende internationale btw-verrichtingen behandeld, deze kan je hieronder nog eens terugvinden:
Intraocommunautaire aankopen
Intracommunautaire leveringen
B2C-afstandsverkopen
Vrijstellingsregeling kleine ondernemingen op EU-niveau (SME-regeling)
Wat is de SME-regeling?
Op nationaal niveau kan een btw-plichtige onderneming kiezen voor de kleine ondernemingsregeling indien de Belgische jaaromzet lager is dan 25.000,00 euro.
De vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen bestaat ook op Europees niveau, dus je kan de vrijstellingsregeling in één of meerdere lidstaten toepassen.
Net zoals bij de nationale regeling ga je op de verkopen geen btw aanrekenen, anderzijds kan je de btw op de aankopen niet recupereren en wordt dit een kost voor de onderneming.
Enkel EU-ondernemingen
Ondernemingen die geen zetel hebben binnen de EU, kunnen deze SME-vrijstellingsregeling niet toepassen.
Drempels
Om als Belgische onderneming de vrijstellingsregeling aan ta vragen in een ander EU-land, moet men rekening houden met twee drempels:
Drempel 1 - Europese omzetdrempel
De totale jaaromzet binnen de EU van uw onderneming mag niet meer bedragen dan 100.000,00 euro.
Je moet dus de totale omzet die je binnen de verschillende lidstaten genereert (inclusief de omzet in België) samentellen om te checken of je de drempel al dan niet overschrijdt.
Drempel 2 - Nationale drempels opgelegd door het land waar je omzet draait
De jaaromzet die je draait binnen het land waar je de aanvraag wil doen, mag niet hoger zijn dan de drempel(s) die door dat land gehanteerd worden.
De drempel kan per land variëren, maar mag maximaal 85.000,00 euro zijn.
Formaliteiten
Melding bij de btw-administratie
Voor de toepassing van de SME-regeling moet je een voorafgaande aanvraag indienen via Intervat. Er is dus een eenmalige registratie, je moet geen aparte registraties doen in elke lidstaat waar je actief bent.
EX-identificatienummer
Je btw-nummer krijgt een 'EX'-achtervoegsel. Het nieuwe EX-identificatienummer kan je dan gebruiken in de lidstaten waar je actief bent.
Kwartaalaangifte EU-omzet
Er moeten geen aparte btw-aangiftes in elke lidstaat ingediend worden. Elk kwartaal moet er een globale aangifte ingediend worden met de totale EU-omzet (incl. de omzet in België).
Kan ik de SME-regeling en de (i)OSS-regeling combineren?
Ja, beide systemen kunnen naast elkaar bestaan en toegepast worden. Het is echter niet mogelijk om zowel de SME-regeling als de OSS-regeling binnen dezelfde jurisdictie toe te passen.
Het is niet mogelijk om de SME-regeling en de IOSS-regeling tegelijk toe te passen.
Nuttige links
Laatst bijgewerkt