Intracommunautaire verkopen
Waarmee moet ik rekening houden bij B2B-verkopen binnen de EU?
Vrij handelsverkeer
Binnen de Europese Unie (EU) bestaat de vrijheid om goederen, diensten, kapitaal en personen te kunnen verplaatsen tussen de lidstaten zonder belemmeringen, tarieven en andere barrières te voorzien.
Onder het vrij verkeer van goederen werden de heffingen van douanerechten en andere tarieven of beperkingen afgeschaft. Dit zorgt voor een bevordering van de handel tussen lidstaten.
Ook voor de btw wordt er een vrijstellingsregeling voorzien.
EU btw-, douane- & accijnszone
Hieronder kan je een lijst terugvinden van de landen die in de EU btw-, douane- en accijnszone zitten.
Geen douanerechten of andere heffingen
Bij handel tussen de lidstaten worden er geen douanerechten of andere gelijkaardige rechten geheven. Dit zorgt naast de kostenbesparing ook voor aanzienlijke logistieke voordelen.
Binnen de EU zijn er geen douanecontroles zoals bij de buitengrenzen. Goederen kunnen dus vrij vervoerd worden tussen lidstaten zonder vertragingen of kosten die betrekking hebben op douaneformaliteiten. Bedrijven kunnen hierdoor veel sneller leveren en hun voorraadbeheer optimaliseren.
Intracommunautaire levering van goederen
Bij een verkoop van goederen tussen twee btw-plichtige ondernemingen kan de btw vrijgesteld worden wanneer de goederen naar een andere EU-lidstaat vervoerd worden.
Btw-plichtige koper uit andere EU-lidstaat
De koper moet een btw-plichtige onderneming zijn die gevestigd is in een andere EU-lidstaat en daar een geldig btw-nummer heeft. De koper is verplicht om het btw-nummer door te geven aan de verkoper.
De goederen moeten vervoerd worden naar een andere EU-lidstaat
De goederen moeten fysiek vervoerd worden naar een andere EU-lidstaat, dit kan door de verkoper zelf, de koper of in opdracht van één van hen.
Een verkoop waarbij de goederen zich reeds bevinden in de lidstaat van de koper kunnen dus niet onder deze vrijstellingsregeling vallen!
Bewijs van vervoer
De verkoper moet steeds kunnen bewijzen dat de goederen effectief vervoerd werden naar een andere lidstaat.
Probeer dus alle documenten zoals bestelbonnen, facturen, transportfacturen, vrachtbrieven, leveringsbevestigingen, betaalbewijzen enz. bij te houden zodat je voldoende bewijzen kan aanleveren.
Hiernaast kan je ook een bestemmingsdocument opmaken die door de koper ondertekend wordt, hierin wordt bevestigd dat de goederen zich zullen bevinden in een andere EU-lidstaat.
Facturatie, btw-aangifte & IC-listing
Indien aan alle voorwaarden is voldaan, kan je als verkoper een factuur opmaken zonder btw aan te rekenen. Op de factuur moet ook de vermelding "BTW VERLEGD" staan.
Indien de koper geen geldig btw-nummer doorgeeft, ben je verplicht om het normaal Belgisch btw-tarief toe te passen.
De verkoop wordt als intracommunautaire levering opgenomen in de btw-aangifte. Hiernaast moet er ook een periodieke IC-listing opgemaakt worden met de btw-nummers van de afnemers waar je de totale intracommunautaire verkopen rapporteert.
Documenten bij handel binnen de EU
Dankzij het vrije verkeer van goederen, worden ook de administratieve formaliteiten beperkt en is het aantal benodigde documenten ook minder.
Een overzicht van de belangrijkste documenten:
Factuur
Stel een correcte factuur op die voldoet aan de nodige factuurvoorwaarden. Vermeld zowel voor je eigen onderneming als voor de afnemer het juiste btw-nummer. Voor intracommunautaire leveringen is dit cruciaal om de vrijstelling toe te passen.
Leveringsvoorwaarden & Incoterms
De incoterms (International Commercial Terms) zijn internationale handelsvoorwaarden die bepalen wie verantwoordelijk is voor de zending van de goederen tijdens het verzendproces.
Leg de leveringsvoorwaarden (incoterms) vast in de verkoopovereenkomst, zodat er schriftelijk vastgelegd wordt wie zal instaan voor de levering, verzekering, kosten en het transport.
Vervoersdocumenten
Bij internationale vervoer van goederen, moeten ook de nodige vervoersdocumenten voorzien worden:
Vrachtbrief voor wegenvervoer (CMR)
Vrachtbrief voor spoorwegvervoer (CIM)
Luchtvrachtbrief (AWB)
Zeevrachtbrief (B/L)
Intrastat-aangifte
Indien je intracommunautaire leveringen een bepaalde drempelwaarde overschrijden, ben je verplicht om een Intrastat-aangifte in te dienen.
≥ 1 miljoen euro
Standaardaangifte
≥ 25 miljoen euro
Uitgebreide aangifte
Dankzij deze aangiften kan de Nationale Bank van België (NBB) meer inzichten verkrijgen over het goederenverkeer tussen de EU-lidstaten.
Meer info, handleidingen en opleidingen met betrekking tot de Intrastat-aangiften kan je terugvinden op de website van de NBB.
ERP-systeem
Offertes, contracten & facturatie
Administratie & boekhouding
Verzendingen & integraties
Laatst bijgewerkt