Intracommunautaire aankopen
Waarmee moet ik rekening houden bij B2B-aankopen binnen de EU?
Laatst bijgewerkt
Waarmee moet ik rekening houden bij B2B-aankopen binnen de EU?
Laatst bijgewerkt
Binnen de Europese Unie (EU) bestaat de vrijheid om goederen, diensten, kapitaal en personen te kunnen verplaatsen tussen de lidstaten zonder belemmeringen, tarieven en andere barrières te voorzien.
Onder het vrij verkeer van goederen werden de heffingen van douanerechten en andere tarieven of beperkingen afgeschaft. Dit zorgt voor een bevordering van de handel tussen lidstaten.
Ook voor de btw wordt er een vrijstellingsregeling voorzien.
Hieronder kan je een lijst terugvinden van de landen die in de EU btw-, douane- en accijnszone zitten.
Bij intracommunautaire aankopen is het belangrijk dat je de correcte ondernemingsgegevens en je btw-nummer doorgeeft aan de verkoper. Indien aan alle voorwaarden is voldaan, zal de verkoper in de intracommunautaire vrijstellingsregelingen toepassen en een factuur zonder btw opmaken.
Het voordeel is dat je bij intracommunautaire aankopen dus geen btw moet voorfinancieren bij de aankoop, dit heeft een positieve impact op je cashflow.
Geef je geen (geldig) btw-nummer door, dan zal de verkoper buitenlandse btw aanrekenen. De buitenlandse btw kan je helaas niet recupereren via je periodieke btw-aangiften.
Uitzonderingen
Ben je een vrijgestelde kleine onderneming of een onderneming die vrijgesteld is onder art. 44 WBTW? Dan zijn er speciale regels van toepassing bij intracommunautaire aankopen.
Check dus of je een factuur zonder btw ontvangt met de vermelding "BTW VERLEGD", "VAT REVERSE CHARGE" of een gelijkaardige vermelding waaruit duidelijk blijkt dat het om een intracommunautaire vrijstelling gaat.
De intracommunautaire aankopen moeten op een correcte manier aangegeven worden in de btw-aangifte.
Hou er rekening mee dat de verkoper naast zijn btw-aangifte ook een IC-listing zal indienen. Hierin zal uw btw-nummer vermeld worden met het totaal verkoopbedrag.
De btw-administratie kan dus op basis van de ingediende btw-aangiftes en de IC-listings gemakkelijk de intracommunautaire transacties opvolgen en controleren.
Laat je bijstaan door een erkende accountant voor de controle van je facturen en de indiening van correcte btw-aangiftes.
Bij intracommunautaire aankopen van goederen is het belangrijk om aan te tonen dat de goederen de ene EU-lidstaat zullen verlaten en in een andere EU-lidstaat zullen aankomen.
Indien je als koper zult instaan voor de afhaling of het vervoer, dan is het aan te raden om met de verkoper een bestemmingsdocument op te stellen en deze te ondertekenen.
Indien je intracommunautaire leveringen een bepaalde drempelwaarde overschrijden, ben je verplicht om een Intrastat-aangifte in te dienen.
≥ 1 miljoen euro
Standaardaangifte
≥ 25 miljoen euro
Uitgebreide aangifte
Dankzij deze aangiften kan de Nationale Bank van België (NBB) meer inzichten verkrijgen over het goederenverkeer tussen de EU-lidstaten.
Meer info, handleidingen en opleidingen met betrekking tot de Intrastat-aangiften kan je terugvinden op de website van de NBB.