Internationale fiscaliteit
OESO & Dubbelbelastingverdragen (DBV)
Om te vermijden dat bepaalde inkomsten meerdere keren belast worden door verschillende landen, hebben heel wat landen (waaronder ook België) dubbelbelastingverdragen met elkaar afgesloten. In deze dubbelbelastingverdragen wordt onder andere overeengekomen welk land bevoegd zal zijn om belastingen te heffen.
Om voor een bepaalde uniformiteit te zorgen, zullen de landen bij het afsluiten van een dubbelbelastingverdrag zich baseren op het OESO-modelverdrag.
In het dubbelbelastingverdrag worden onder andere onderstaande zaken behandeld:
Omschrijving betrokkenen & begrippen
Inwonerschap
Vaste inrichting
Onroerende inkomsten
Winsten
Afhankelijke ondernemingen (transfer pricing)
Dividenden, intresten & royalty's
Meerwaarden
inkomsten van vrije beroepen
Bezoldigingen van een werknemer
Bezoldigingen & mandaten van een bedrijfsleider
enz.
BEPS
Het Base Erosion & Profit shifting action plan (BEPS-actieplan), is in werking getreden om verdere belastingontduiking te vermijden door bepaalde tax planningen en praktijken.
MLI
Het BEPS-actieplan heeft ervoor gezorgd dat de bestaande dubbelbelastingverdragen aan een bepaalde minimumstandaard moeten voldoen. Om dit op een snelle en efficiënte manier te verwezenlijken, heeft men het Multilateraal Instrument (MLI) geïntroduceerd.
CFC
Internationale gegevensuitwisseling
CRS
FATCA
Belastingparadijzen
Belgische vennootschappen moet een aangifte doen van betalingen vermeerderd met de schulden aan belastingparadijzen die gezamenlijk meer dan 100.000 euro bedragen per belastbaar tijdperk.
Lijsten met belastingparadijzen
EU-lijst
Belgische lijst
OESO-lijst
Transfer pricing
Het is belangrijk om de nodige aandacht te schenken aan de verrekenprijzen die men hanteert tussen verbonden ondernemingen.
De fiscus probeert meer en meer controles uit te voeren op de prijzen die gebruikt worden voor diensten en goederen tussen verbonden ondernemingen en de manier waarop de winsten of verliezen verdeeld worden over de ondernemingen binnen de groep.
Europese wetgeving & richtlijnen
Moeder-dochterrichtlijn
Intrest-royaltyrichtlijn
Fusierichtlijn
ATAD-richtlijn
Laatst bijgewerkt