Balans
Wat is een balans?
Laatst bijgewerkt
Wat is een balans?
Laatst bijgewerkt
De balans is onderverdeeld in Activa (bezittingen) en Passiva (bronnen). De balans is steeds een toestand of opname van een bepaald moment.
De actiefzijde geeft de bezittingen of bedrijfsmiddelen weer van de onderneming. Ze worden op de balans gerangschikt op basis van de liquiditeit. Hoe sneller een actief kan omgezet worden in geld, hoe lager je deze in de balans zal terugvinden.
Onder de vaste activa kan je de bedrijfsmiddelen terugvinden die in principe over een langere termijn aanwezig zullen zijn in de onderneming en worden bijgevolg .
Ze worden onderverdeeld in immateriële vaste activa, materiële vaste activa en financiële vaste activa.
Kosten van onderzoek & ontwikkeling
Concessies
Octrooien
Licenties
Know-how
Merken
Goodwill
Onder de vlottende activa kan je de bedrijfsmiddelen terugvinden die op redelijk korte termijn kunnen omgezet worden in geld.
Dus naast de geldmiddelen (bank en kas), zal je hier ook de voorraad terugvinden en de openstaande handelsvorderingen / klanten.
De passiefzijde toont aan wat de financieringsbronnen van de onderneming zijn. Deze kunnen voortkomen uit het eigen vermogen van de onderneming of uit vreemd vermogen van buiten de onderneming. Ze worden gerangschikt op basis van de opeisbaarheid. Hoe sneller je iets kan invorderen, hoe lager je deze terugvindt op de balans.
Het eigen vermogen bestaat uit de inbreng of het kapitaal van de vennootschap en de reserves of resultaten die de vennootschap heeft opgebouwd.
Het vreemd vermogen bestaat uit externe bronnen zoals kredietinstellingen, leveranciers die betalingsuitstel verlenen, belastingschulden, enz.
De schulden worden in de balans verdeeld over schulden op lange termijn (> 1 jaar) en schulden op korte termijn (< 1 jaar).
20
OPRICHTINGSKOSTEN
10/15
EIGEN VERMOGEN
21/28
VASTE ACTIVA
10/11
Inbreng / kapitaal
21
Immateriële vaste activa
12
Herwaarderingsmeerwaarden
22/27
Materiële vaste activa
13
Reserves
28
Financiële vaste activa
14
Overgedragen winst (verlies)
15
Kapitaalsubsidies
29/58
VLOTTENDE ACTIVA
16
VOORZIENINGEN & UITGEST. BELAST.
29
Vorderingen > 1 jaar
16/165
Voorzieningen voor risico's & kosten
30/37
Voorraden & bestellingen in uitvoering
168
Uitgestelde belastingen
40/41
Vorderingen < 1 jaar
17/49
SCHULDEN
50/53
Geldbeleggingen
17
Schulden > 1 jaar
54/58
Liquide middelen
42/48
Schulden < 1 jaar
490/1
Overlopende rekeningen
492/3
Overlopende rekeningen
20/58
TOTAAL ACTIVA
10/49
TOTAAL PASSIVA
Bepaalde vennootschappen zijn verplicht om een externe jaarrekening te publiceren bij de balanscentrale van de NBB. Deze jaarrekeningen kan je hier raadplegen: