Bijscholing & opleidingen
Levenslang leren is de sleutel tot succes!
In de dynamische wereld van vandaag is één ding duidelijk: stilstand is achteruitgang. Vooral in de wereld van ondernemerschap is het vermogen om voortdurend te leren en te evolueren essentieel voor succes op lange termijn.
Hoe als werkgever bijdragen tot de permanente vorming van werknemers?
Opleidingen organiseren en/of financieren
Werkuren vrijmaken of flexibele werkuren voorzien
Opleidingsplan en budget voorzien
Gebruikmaken van subsidies en steunmaatregelen
Mentorfunctie hebben en werknemers coachen
Cultuur van levenslang leren creëren
Interne opleidingen
Workshops & seminaries
Werkgevers kunnen zelf interne opleidingen organiseren in de vorm van workshops of seminaries. Dit kan gaan over technische vaardigheden, soft skills of bedrijfsspecifieke processen. Dit is een efficiënte manier om kennis te delen binnen de organisatie.
Werkplekleren & stage
Een effectieve manier om werknemers bij te scholen is via werkplekleren. Dit kan door stages voor nieuwe medewerkers, mentorschap binnen het bedrijf of on-the-job training, waarbij ervaren werknemers hun kennis delen met collega’s.
Externe opleidingen
Cursussen & seminaries
Externe opleidingen via gespecialiseerde aanbieders helpen werknemers om hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Dit kan zowel korte workshops als diepgaande cursussen omvatten.
E-learning & webinars
Online opleidingen zijn een flexibele manier om bij te leren. E-learning en webinars laten werknemers toe om in hun eigen tempo nieuwe kennis op te doen zonder fysieke verplaatsing.
Organisaties voor (beroeps)opleidingen
VDAB
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) biedt diverse opleidingen aan, zowel voor werkzoekenden als voor werkenden. Werkgevers kunnen via VDAB werknemers inschrijven voor trajecten gericht op knelpuntberoepen of specifieke sectoren.
Syntra Vlaanderen
Syntra biedt beroepsgerichte opleidingen aan voor zelfstandigen, KMO’s en werknemers. Dit omvat praktijkgerichte opleidingen in diverse sectoren.
CVO (Centra voor volwassenenonderwijs)
CVO’s bieden opleidingen aan voor volwassenen die zich willen herscholen of bijscholen in een specifiek vakgebied. Dit kan zowel in avondonderwijs als via afstandsonderwijs.
Hoger onderwijs & universiteiten
Werknemers kunnen zich inschrijven in universitaire opleidingen of hogeschooltrajecten. Dit kan zowel via klassieke voltijdse studies als via flexibele leertrajecten zoals afstandsonderwijs en werkplekleren.
Steunmaatregelen & subsidies
KMO-portefeuille
Om de kwaliteit van ondernemingen te verbeteren, voorziet VLAIO een subsidie voor opleidingen die aan de nodige voorwaarden voldoen. Alle nodige informatie over de KMO-portefeuille kan je terugvinden via onderstaande link.
Opleidingskosten die gelinkt zijn aan uw onderneming of zelfstandige activiteit zijn volledig aftrekbaar als beroepskost
Opleidingscheques
Opleidingscheques zijn bedoeld voor werknemers die zich individueel willen bijscholen. De Vlaamse overheid neemt een deel van de opleidingskosten op zich.
Sectorale vormingsfondsen
Veel sectoren hebben specifieke opleidingsfondsen die werkgevers en werknemers ondersteunen bij bijscholing. Deze fondsen worden beheerd door paritaire comités en kunnen tussenkomen in de opleidingskosten.
Vlaams opleidingsverlof (VOV)
Werknemers in de privésector kunnen betaald verlof nemen voor erkende opleidingen, terwijl de werkgever een compensatie ontvangt van de overheid.
Europees Sociaal Fonds (ESF)
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) biedt subsidies aan bedrijven en organisaties die inzetten op opleiding en sociale innovatie. Dit kan gaan over projecten die de inzetbaarheid van werknemers verbeteren.
Let op voor fake influencers & adviseurs
We merken dat jonge ondernemers vaak in vallen trappen van online "influencers" die met hun cursussen miljoenen euro's en een luxe leven beloven zonder al te veel te doen. Meestal leveren deze opleidingen of workshops niets op en ben je uiteindelijk duizenden euro's kwijt die je misschien in andere zaken had kunnen investeren. Meestal klinkt het aanbod gewoon te goed om waar te zijn, wees dus op de hoede.
Laatst bijgewerkt