Tewerkstelling buiten EU
Werknemer blijft in eigen land
Vergunningen
Aangezien de werknemer niet fysiek in België werkt, is er meestal geen Belgische werkvergunning nodig. Echter, lokale wetgeving in het woonland van de werknemer kan bepalen of de werkgever zich daar moet registreren of extra vergunningen moet aanvragen. Dit kan onder andere van invloed zijn op het opzetten van een loonadministratie of het naleven van specifieke arbeidsregels.
Sociale zekerheid
Werknemers blijven doorgaans onderworpen aan de sociale zekerheidsregels van hun eigen land. Dit betekent dat de werkgever mogelijk sociale bijdragen moet afdragen in dat land. Het is belangrijk om dubbelbelasting- en sociale zekerheidsverdragen te controleren om dubbele bijdragen te vermijden.
Inkomstenbelasting
In de meeste gevallen wordt een werknemer belast in het land waar hij fysiek werkt. Dit betekent dat de werknemer belasting betaalt in zijn woonland, en de werkgever mogelijk verplicht is om daar loonbelasting af te dragen. Dit kan extra administratieve lasten met zich meebrengen, zoals het opzetten van een payroll in het desbetreffende land.
Contractuele verplichtingen
Het arbeidscontract moet voldoen aan de wetgeving van het land waar de werknemer woont en werkt. Dit betekent dat bepalingen over minimumloon, werktijden, opzegtermijnen en ontslagbescherming per land kunnen verschillen. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van internationale arbeidscontracten.
Werknemer verhuist naar België
Verblijfs- & werkvergunning
Voor niet-EU-burgers is een werkvergunning of gecombineerde vergunning (single permit) vereist om in België te mogen werken. Deze vergunning wordt aangevraagd door de werkgever en omvat zowel de verblijfs- als werktoestemming. De exacte vereisten verschillen per land van herkomst en type tewerkstelling.
Belgische regelgeving
De Belgische administratieve, sociale en fiscale verplichtingen zijn van toepassing, zie Nationale tewerkstelling.
Laatst bijgewerkt