Op bepaalde investeringen kan je een bijkomende investeringsaftrek krijgen. Dit is een percentage van de aanschaffingswaarde of beleggingswaarde van de investering die men bijkomstig kan aftrekken van het belastbaar resultaat.
De investeringsaftrek kan zowel bij eenmanszaken als vennootschappen van toepassing zijn.
Op de website van VLAIO kan je een uitgebreid overzicht terugvinden over de investeringsaftrek.
Welke investeringen komen in aanmerking?
Het moet gaan om investeringen die afschrijfbaar zijn over minstens drie jaar en in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand gebracht tijdens het jaar en in België worden gebruikt voor de uitoefening van de activiteiten.
Uitgesloten investeringen
Volgens artikel 75, WIB 92 worden volgende investeringen uitgesloten:
Vaste activa die niet uitsluitend voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid worden gebruikt.
Vaste activa die zijn verkregen of tot stand gebracht met het doel het recht van gebruik ervan bij leasingcontract of bij overeenkomst van erfpacht of opstal, of enig gelijkaardig onroerend recht aan een derde over te dragen, ingeval die vaste activa kunnen worden afgeschreven door de onderneming die het recht heeft verkregen.
Vaste activa indien het recht van gebruik ervan anders dan op de wijze als vermeld sub 2° is overgedragen aan een andere belastingplichtige, tenzij de overdracht gebeurt aan een natuurlijke persoon of aan een vennootschap, die zelf aan de voorwaarden, criteria en grenzen voor de toepassing van de investeringsaftrek tegen eenzelfde of een hoger percentage voldoet, die de vaste activa in België gebruikt voor het behalen van winst of baten en die het recht van gebruik daarvan geheel noch gedeeltelijk aan een derde overdraagt.
Vaste activa die niet afschrijfbaar zijn en vaste activa waarvan de afschrijving over minder dan 3 belastbare tijdperken is gespreid.
Personenauto's en auto's voor dubbel gebruik zoals deze omschreven zijn in de reglementering inzake inschrijving van motorvoertuigen, met inbegrip van de lichte vrachtauto's bedoeld in artikel 4, § 3, van het Wetboek van de met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen, daaronder niet begrepen:
Voertuigen die uitsluitend gebruikt worden voor een taxidienst of voor verhuring met bestuurder en op grond daarvan van de verkeersbelasting op de autovoertuigen vrijgesteld zijn.
Voertuigen die in erkende autorijscholen uitsluitend worden gebruikt voor praktisch onderricht en daartoe speciaal zijn uitgerust.
bij de aankoopprijs komende kosten en onrechtstreekse productiekosten wanneer die kosten niet samen met de vaste activa waarop zij betrekking hebben worden afgeschreven.
Voor wat betreft de basisaftrek, vaste activa gebaseerd op of die gebruik maken van voor het milieu en klimaat schadelijke stoffen, met uitzondering van de vaste activa waarvoor er geen economisch vergelijkbaar koolstofemissievrij alternatief is.
Leasing vs renting
Bij investeringen die kunnen genieten van de investeringsaftrek, kan het wel belangrijk zijn om na te gaan of je de aanschaf wil financieren met een leasing of een renting. Bij een leasing wordt je namelijk economisch eigenaar en kan de investeringsaftrek toegepast worden, bij een renting is dit helaas niet het geval.
Types & percentages
Omschrijving
Percentage
Basisaftrek
10%
Digitale investeringen door kleine ondernemingen
20%
Thematische aftrek
40% - Eenmanszaken & kleine vennootschappen
30% - Grote vennootschappen
Technologieaftrek
13,50%
Verhoogde aftrek digitale investeringen
Thematische aftrek
De verhoogde thematische aftrek bestaat uit onderstaande thema's waarbinnen de investeringen moeten gebeuren:
Investering in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie
Investering in koolstofemissievrij vervoer
Milieuvriendelijke investering
Ondersteunende digitale investering
Technologieaftrek
De technologieaftrek is van toepassing op:
Octrooien
Vaste activa die worden gebruikt ter bevordering van het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en toekomstgerichte technologieën die geen effect hebben op het leefmilieu of die beogen het negatieve effect op het leefmilieu van bestaande producten en technologieën zoveel mogelijk te beperken
Subsidies & financieringen
Afhankelijk van de sector en het soort investering, zijn er in België tal van subsidies en steunmaatregelen beschikbaar. Denk aan steun voor energie-efficiënte investeringen of investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
In de subsidiedatabank van VLAIO kan je de nodige info terugvinden: