Wat is een boekhouding?
Moet ik als onderneming een boekhouding hebben?
Laatst bijgewerkt
Moet ik als onderneming een boekhouding hebben?
Laatst bijgewerkt
De boekhouding is het gestructureerd registreren en classificeren van alle (financiële) verrichtingen van een onderneming. Denk hierbij aan de verkopen en aankopen, maar ook de banktransacties.
Afhankelijk van de soort en grootte van de onderneming, zal er een enkelvoudige of dubbele boekhouding kunnen gevoerd worden.
De enkelvoudige boekhouding is minder complex en eerder voorzien voor en voor bepaalde 's en 's.
In principe moet elke transactie maar één keer geregistreerd worden en moet men geen tegenhangende boeking voorzien, zoals bij een dubbele boekhouding. Deze manier van boekhouden is minder tijdrovend, daar tegenover staat dat de rapportering minder gedetailleerd is.
Een dubbele boekhouding is complexer, aangezien er een dubbele registratie gebeurt. Op basis van een dubbele boekhouding, wordt ook de jaarrekening opgemaakt en neergelegd bij de Nationale Bank van België (NBB).
Een dubbele boekhouding geeft een gedetailleerder en getrouwer beeld van de toestand van een onderneming.
Ja, elke onderneming moet verplicht een boekhouding voeren, ongeacht de ondernemingsvorm of btw-regeling. Het komt er in principe op neer dat je voor elke transactie een geldig bewijsdocument registreert en bewaart. Dit kunnen facturen zijn, maar ook overeenkomsten en andere relevante documenten.
Een boekhouding is een weerspiegeling van de prestaties van je onderneming. Een goede opvolging van de boekhouding zorgt dat je als bedrijfsleider steeds een goed zicht hebt op de financiële situatie van je onderneming.
Zeker voor startups is dit superbelangrijk, in de beginfase zal je frequent de gemaakte kosten en uitgaven moeten opvolgen zodat je een zicht hebt op o.a. je burn-rate.
Op basis van je boekhoudkundige data kan je ook budgetten opstellen en forecasten, zo kan je de nodige plannen maken voor toekomstige investeringen, financieringsrondes, enz.
Ook naar externe partijen toe is een boekhouding belangrijk, denk hierbij aan de overheid en de fiscale verplichtingen die je moet nagaan. Op basis van een juiste boekhouding kunnen ook de belastingen en de btw correct berekend, gerapporteerd en afgedragen worden.
Hiernaast zijn er ook andere stakeholders die geïnteresseerd zijn in de cijfers zoals leveranciers, klanten, potentiële aandeelhouders, personeel, enz.
Het aanstellen van een accountant is in principe niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. We merken in de praktijk dat 'zelfboekers' toch wel fouten maken en niet de nodige kennis hebben om een boekhouding correct te voeren. Naast het boekhoudkundig gedeelte moet men ook de fiscale verplichtingen correct nakomen.
Goedkoper
Meer controle over je eigen boekhouding
Fouten door onwetendheid & beperkte kennis
Zelf constant up-to-date blijven met wetswijzigingen omtrent boekhouding & fiscaliteit
Geen vertrouwenspersoon die je kan bijstaan bij de groei van je onderneming
Financieringsinstellingen verwachten cijfers opgemaakt door erkende accountants
Groeiende ondernemingen met een slecht gevoerde boekhouding hebben zwakkere kansen om in een latere fase een accountant vast te krijgen