Btw-eenheid
Wat is een btw-eenheid?
Belgische ondernemingen kunnen als één btw-entiteit beschouwd worden indien ze om financiële, economische en organisatorische redenen met elkaar verbonden zijn.
Zo'n btw-eenheid krijgt dan ook een eigen btw-nummer waarmee ze periodieke btw-aangiftes kan indienen.
De eenheid wordt dus als één btw-plichtige entiteit beschouwd voor alle inkomende en uitgaande btw-handelingen. Dit betekent dat:
De btw-handelingen tussen de leden van de btw-eenheid vrijgesteld worden van btw.
Alle inkomende en uitgaande btw-handelingen worden geacht door de btw-eenheid te zijn gedaan, en niet door één bepaalde lid.
De vorming van een btw-eenheid is een optie, maar eens een onderneming toetreedt tot de eenheid, moet zij in principe lid blijven tot 31 december van het derde jaar volgend op de toetreding. In bepaalde gevallen moet een onderneming zelfs verplicht toetreden.
Voorwaarden
Belastingplichtig & gevestigd in België
De ondernemingen die een btw-eenheid willen vormen moeten belastingplichtig zijn en gevestigd zijn in België (maatschappelijke zetel, vaste inrichting, enz.).
Bovendien moeten de ondernemingen financieel, economisch en organisatorisch verbonden zijn.
Financiële verbondenheid
Op financieel vlak moet een onderneming rechtstreeks of onrechtstreeks een participatie van minstens 10% in een andere vennootschap hebben. De voorwaarde is ook vervuld als de belastingplichtige via een tussenvennootschap cumulatief 10% of meer participeert in een andere vennootschap. Ook al zou die tussenvennootschap niet opteren om lid te worden van de btw-eenheid.
Organisatorische verbondenheid
De ondernemingen zijn organisatorisch met elkaar verbonden wanneer:
Onder een gemeenschappelijke leiding staan (rechtstreeks of onrechtstreeks).
Hun activiteiten geheel of gedeeltelijk in gemeenschappelijk overleg organiseren.
Of onder de controlebevoegdheid van één persoon staan.
Economische verbondenheid
De economische verbondenheid houdt in dat de werkzaamheden van de leden van dezelfde aard zijn. De werkzaamheden moeten dus een gezamenlijk economisch doel nastreven.
Akkoord van de btw-administratie
Om een btw-eenheid op te starten, moet er een dossier opgemaakt worden om een aanvraag in te dienen bij de btw-administratie. Laat je bijstaan door je accountant bij de aanvraag, aangezien dit complex kan zijn.
Wanneer is een btw-eenheid interessant?
Verminderen van interne btw-aanrekeningen & cashflow-optimalisatie
Als ondernemingen binnen een groep veel onderlinge handelingen verrichten, kunnen deze binnen de btw-eenheid uitgevoerd worden zonder aanrekening van btw. Dit vermijd de doorrekening en terugvordering van btw tussen de ondernemingen.
Niet wachten op btw-teruggaven
Omdat er geen btw gefactureerd wordt op onderlinge transacties, hoeven bedrijven binnen de btw-eenheid niet meer te wachten op btw-teruggaven, wat positief is voor de cashflows.
Administratieve vereenvoudiging
Bijgevolg moeten er ook geen aparte btw-aangiftes per onderneming meer ingediend worden. De btw-aangiftes worden dan ingediend op niveau van de btw-eenheid. In plaats van afzonderlijke aangiftes in te dienen, mag er dus een gezamenlijke btw-aangifte opgemaakt worden.
Het bekomen van recht op aftrek
Onroerende goederen (kantoorgebouwen, industriële gebouwen, opslagruimtes, enz.) worden vaak van de gewone exploitatievennootschap afgescheiden door de oprichting van een patrimoniumvennootschap. Dit wordt meestal gedaan om de exploitatievennootschap niet te zwaar te maken.
De exploitatievennootschap huurt vervolgens de onroerende goederen van de patrimoniumvennootschap. Gezien de passieve verhuur van onroerende goederen vaak niet onderworpen is aan btw, kan de patrimoniumvennootschap geen btw recupereren op de aankopen en de kosten die zij maakt, dit komt uiteraard nadelig uit.
Als beide partijen echter een btw-eenheid oprichten, wordt er enkel gekeken naar de uitgaande btw-handelingen buiten de eenheid. Gezien de exploitatievennootschap een btw-activiteit verricht, kan de btw op in de inkomende handelingen geheel of gedeeltelijk afgetrokken worden.
Laatst bijgewerkt