Fiscaliteit
Met welke fiscale verplichtingen moet ik als zelfstandige rekening houden?
Een onderneming komt in aanrekening met een aantal belastingen die complex kunnen zijn en vaak door (startende) zelfstandigen door elkaar gehaald worden.
[...] in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes. - Benjamin Franklin
Hieronder geven we ook kort overzicht van een aantal vaak voorkomende belastingen, onder Belastingen & bijdragen wordt elk onderdeel in detail besproken.
BTW
De meeste ondernemingen moeten btw aanrekenen op hun verkopen. Op de aankopen kunnen ze dan de betaalde btw recupereren. Dit gebeurt via periodieke btw-aangiftes. In principe is dit geen belasting die je zelf betaalt, je ontvangt namelijk de btw van je klanten. De verplichting om de btw door te storten naar de overheid rust wel op uw schouders (zie Btw).
Inkomstenbelasting
Een onderneming wordt ook op de belastbare beroepsinkomsten belast. De definitieve afrekening ontvang je op jaarbasis, de betaling van de belasting kan echter op kwartaalbasis gespreid worden via voorafbetalingen.
Eenmanszaken en bedrijfsleiders betalen zijn onderworpen aan de Personenbelasting, bij vennootschappen is de Vennootschapsbelasting van toepassing.
Regionale belastingen
Naast deze federale belastingen zijn er ook regionale belastingen waarmee je moet rekening houden. De meest courante zijn de provinciebelasting en de gemeentelijke bedrijfsbelasting.
Provinciebelasting
Elke zelfstandige moet ook jaarlijks een provinciebelasting betalen, dit is een vast bedrag en hangt dus niet af van je cijfers of resultaten. Sommige provincies zijn echter vrijgesteld.
Bedrijfsbelasting op stadsniveau
In bepaalde steden wordt er ook een jaarlijkse bedrijfsbelasting aangerekend. Check dus zeker welke bijkomende belastingen door je provincie of gemeente kunnen aangerekend worden.
Gemeentebelasting
Via je jaarlijkse aangifte van de personenbelasting betaal je als zelfstandige eenmanszaak of als bezoldigde bedrijfsleider ook een gemeentebelasting.
Laatst bijgewerkt