Kosteloze terbeschikkingstelling
Welke middelen kan ik aan mijn werknemers kosteloos ter beschikking stellen?
Terbeschikkingstellling
Als werkgever ga je bepaalde zaken ter beschikking stellen aan je werknemers, denk hierbij aan PC, smartphone, internet, enz.
Het gaat hier niet om een eigendomsoverdracht, de werkgever blijft eigenaar, maar de werknemer mag gebruikmaken van de kosteloze ter beschikking gestelde zaken.
Stel een overeenkomst op!
We raden steeds aan om schriftelijke afspraken te maken rond het ter beschikking stellen van uitrusting en andere relevante zaken.
Hardware & IT-uitrusting
Voordeel in natura
Vaak zullen werkgevers een aantal zaken ter beschikking stellen zodat de werknemer zijn werk kan uitvoeren, denk hierbij aan:
PC of laptop
Smartphone
Tablet
Telefoon- en/of internetabonnement
enz.
Indien je als werkgever toelaat dat de middelen ook voor privédoeleinden door de werknemer mogen gebruikt worden, ontstaat er een voordeel in natura waarop de werknemer sociale bijdragen en belastingen verschuldigd is.
Het voordeel in natura kan forfaitair bepaald worden:
PC of laptop
72,00 euro/jaar per toestel
Smartphone, gsm of tablet
36,00 euro/jaar per toestel
Telefoonabonnement
48,00 euro/jaar per abonnement
Internetabonnement
60,00 euro/jaar per abonnement
Aftrekbaarheid kosten
De kosten die de werkgever maakt zijn beroepsmatig aftrekbaar, het gedeelte voor het privégebruik wordt zoals hierboven afgehandeld via het voordeel in natura bij de werknemer.
Aftrekbaarheid btw
De btw op de kosten kan enkel gerecupereerd worden voor het gedeelte van het beroepsmatig gebruik. Indien de werknemers de ter beschikking gestelde middelen ook gedeeltelijk privé gebruikt, mag het forfait van 75% toegepast worden. Dit betekent dat 25% van de btw niet kan gerecupereerd worden.
Bedrijfswagen & ander rollend materieel
Zie Mobiliteit
Woning
Je kan als werkgever ook een woning aan je personeel ter beschikking stellen en hiernaast de kosten voor nutsvoorzieningen zoals gas, verwarming en elektriciteit dekken.
De kosteloze terbeschikkingstelling van een woning is voor de werknemer een belastbaar voordeel van alle aard die op basis van kadastraal inkomen wordt berekend:
Voor een niet gemeubileerde woning
Voor een gemeubileerde woning
Wanneer je voor de ter beschikking gestelde woning ook de verwarming- en elektriciteitskosten dekt, wordt het voordeel van alle aard forfaitair bepaald:
2024
1.050,00 euro
520,00 euro
2025
1.090,00 euro
550,00 euro
Werkelijke waarde vs forfait
Indien je de verwarming- en elektriciteitskosten dekt van een woning die je niet zelf ter beschikking stelt, moet het voordeel van alle aard op basis van de waarde bepaald worden.
Laatst bijgewerkt