Financiële ratio's

Een overzicht van vaak gebruikte financiële ratio's

Liquiditeit

Current ratio

Met de current ratio (liquiditeitsratio in ruime zin) ga je na in hoeverre de onderneming haar korteterminschulden kan dekken met haar kortetermijnctiva of -middelen.

Vlottende activa / Schulden < 1 jaar

Quick ratio (acid-test ratio)

De quick ratio (liquiditeitsratio in enge zin) gaat een stap verder door de enkel naar de beschikbare liquide middelen te kijken. Er wordt dus nagegaan in hoeverre de onderneming haar kortetermijnschulden kan dekken met haar kortetermijnactiva zonder haar voorraad te verkopen.

(Vlottende Activa - Voorraden) / Schulden < 1 jaar

Solvabiliteit

Financiële onafhankelijkheidsgraad (Equity-ratio)

(Eigen vermogen / Totaal vermogen) x 100

Algemene schuldgraad (Debt-to-Equity)

(Vreemd vermogen / Totaal vermogen) x 100

Rendabiliteit

Rendabiliteit op verkopen

De rendabiliteit op verkopen (ook wel de nettowinstmarge genoemd) geeft aan welk percentage van de omzet als winst overblijft na aftrek van alle kosten. Dit is een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie waarmee een onderneming haar omzet omzet in winst.

(Nettoresultaat / Omzet) x 100

Rentabiliteit op eigen vermogen (ROE)

De ROE meet het rendement dat aandeelhouders behalen op hun geïnvesteerd kapitaal. Het geeft aan hoe efficiënt het bedrijf het eigen vermogen inzet om winst te genereren.

(Nettoresultaat / Eigen vermogen) × 100

Rentabiliteit op totale activa (ROA)

De ROA geeft aan hoe winstgevend een onderneming is in verhouding tot haar totale bezittingen. Dit illustreert de efficiëntie van het gebruik van de bedrijfsactiva.

(Nettoresultaat / Totale activa) × 100

Rendabiliteit verhogen

De rendabiliteit van je onderneming verhoog je door je kosten te optimaliseren en te verlagen. De focus zou bovendien moeten liggen op het verhogen van de opbrengsten.

Belastingen

Belasting t.o.v. boekhoudkundige winst

De boekhoudkundige winst is niet dezelfde als de fiscale winst. Bij de berekening van de vennootschapsbelasting worden namelijk een aantal correcties uitgevoerd, waaronder de beperking van de aftrek van bepaalde kosten (verworpen uitgaven).

Dit betekent dat het niet aftrekbaar gedeelte deel zal uitmaken van het belastbaar resultaat. De fiscale winst is dus hoger dan de boekhoudkundige winst.

(Vennootschapsbelasting / Boekhoudkundige winst voor belastingen) x 100

Het standaardtarief in de vennootschapsbelasting is 25%. Onder bepaalde voorwaarden kan het tarief voor de eerste 100.000 EUR winst verlaagd worden tot 20%. Op basis van bovenstaande formule kan je nagaan welke impact de geheel of gedeeltelijk niet aftrekbare kosten of investeringen op het boekhoudkundig resultaat hebben.

Laatst bijgewerkt