Bedrijfsleidersbezoldiging
Wat is een bedrijfsleidersbezoldiging?
De eerste manier om geld naar je privé te krijgen is een bezoldiging. Als zaakvoerder, bestuurder of iemand die een leidende functie heeft in de onderneming, heb je het recht om een beloning te ontvangen voor de prestaties die je levert. Een bezoldiging kan bestaan uit:
Je periodieke loon
Voordellen van alle aard (VAA)
Tantièmes
Overschreden gedeelte uit de verhuur van je bureauruimte (zie Verhuur aan vennootschap)
De bezoldiging is in principe een aftrekbare kost voor de vennootschap, voor de bedrijfsleider zal dit vervolgens een belastbaar beroepsinkomen zijn.
Hoeveel loon moet ik mezelf uitkeren?
In principe kan je dit vrij bepalen. Een hoog loon kan echter fiscaal nadelig uitkomen, soms kan je best ook naar andere verloningsmethodes gaan zoeken die in uw situatie kunnen toegepast worden.
Schat voor jezelf eerst in hoeveel loon je nodig hebt om privé voort te kunnen. Je gaat namelijk met je loon een aantal kosten dekken zoals bijvoorbeeld: hypotheekleningen, nutsvoorzieningen, belastingen en andere kosten om voor jezelf en je gezin een bepaalde levensstandaard te voorzien.
Op wat kan mijn loon een invloed hebben?
Je loon kan op een aantal zaken invloed hebben, zoals:
De vennootschapsbelasting: Onder bepaalde voorwaarden moet je een minimumloon toekennen van 45.000 euro op jaarbasis om de eerste 100.000 euro aan vennootschapswinsten te laten belasten aan een verlaagd tarief van 20% i.p.v. 25%. Het is echter belangrijk om na te gaan of een verhoging naar dergelijk loon wel fiscaal interessant is.
De personenbelasting: In België werken we met belastingschijven. Hoe hoger je loon, hoe hoger de uiteindelijk belasting zal zijn. Met een hoog loon kom je al snel in de belastingschijf van 50% terecht.
De sociale bijdragen: Op je brutoloon worden ook de verschuldigde sociale bijdragen berekend. Hou hier rekening met zo'n 21,50%.
Aanvullende pensioenopbouw (VAPZ & IPT): De berekening van de fiscaal aftrekbare premies wordt gedaan op basis van de 80%-regel. De hoogte van je periodieke loon heeft hier dus een invloed op.
Voordelen van alle aard (VAA)
Een voordeel van alle aard is in principe een voordeel dat de vennootschap of werkgever toekent aan de bedrijfsleider. Meestal gaat het om zaken en uitgaven die een geheel of gedeeltelijk privékarakter hebben, maar die toch door de vennootschap gedragen worden. Een aantal voorbeelden zijn:
(Privé)gebruik bedrijfswagen
(Privé)gebruik van desktop, laptop, smartphone, telefoon- & internetabonnement, enz.
Het ter beschikkingstellen van een onroerend goed/woning aan de bedrijfsleider
Gratis verwarming, elektriciteit & water
Een (renteloze) lening of een lening aan een laag tarief (zie Goed beheer R/C)
enz.
Het toegekende voordeel van alle aard wordt beschouwd als een bijkomende bezoldiging voor de ontvanger, in dit geval de bedrijfsleider. Hierop zullen dus net zoals bij het 'gewone' loon sociale bijdragen en personenbelasting verschuldigd zijn (zie Van bruto- naar nettoloon).
Tantième
Een tantième is een bijkomende "bonus" verloning die kan toegekend worden door de jaarlijkse algemene vergadering.
Net zoals de periodieke bezoldiging is dit een beroepsinkomen voor de bedrijfsleider waarop sociale bijdragen en personenbelasting verschuldigd zijn.
Een tantième zal voor het betrokken boekjaar (jaar N) nog als aftrekbare kost in mindering kunnen gebracht worden in de vennootschap. De belastbaarheid in de personenbelasting wordt echter met een jaar verschoven, aangezien het moment van de betaalbaarstelling in het volgende jaar (jaar N+1) tijdens de algemene vergadering gebeurt.
Balans- & liquiditeitstest
De uitkering van een tantième is net zoals dividenduitkeringen onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest.
Van bruto- naar nettoloon
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de brutobezoldiging en het nettobedrag dat de bedrijfsleider uiteindelijk zal ontvangen. Op het brutoloon zullen namelijk een aantal bijdragen en inhoudingen gedaan worden, waaronder de sociale bijdragen en de bedrijfsvoorheffing.
Sociale bijdragen
Op je loon moet je als zelfstandige bedrijfsleider ook sociale bijdragen betalen. In principe moet je rekening houden ongeveer 21,50% van je brutoloon, een aanzienlijk gedeelte dus.
Sociale bijdragen privé betalen
Je betaalt de sociale bijdragen zelf. De betaalde sociale bijdragen kan je vervolgens in aftrek brengen in je aangifte personenbelasting.
Sociale bijdragen door de vennootschap laten betalen
Indien je als bedrijfsleider ervoor kiest om de sociale bijdragen te laten betalen door de vennootschap, betekent dit dat de vennootschap deze privékost op zich neemt. Hiervoor zal er in de meeste gevallen een voordeel van alle aard (VAA) aangerekend worden aan de bedrijfsleider. De bedrijfsleider zal op dit voordeel van alle aard belast worden aangezien dit als een 'extra loon' beschouwd wordt. De betaalde sociale bijdragen zijn dan een aftrekbare kost voor de vennootschap.
Verhogingen niet aftrekbaar
Verhogingen op de sociale bijdragen (bv. bij laattijdige betalingen) zijn niet aftrekbaar.
Forfaitaire beroepskosten (FBK)
In de personenbelasting heeft de bedrijfsleider het recht om een forfaitaire beroepskost in aftrek te brengen, dit is 3% van de brutobezoldiging. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke personenbelasting voor een klein deel verlaagd wordt.
Bedrijfsvoorheffing
De bedrijfsvoorheffing is eigenlijk een voorschot op de uiteindelijk verschuldigde personenbelasting. Ontvang je een hoge eindafrekening in de personenbelasting? Dan betekent dit vaak dat er tijdens het jaar te weinig bedrijfsvoorheffing werd ingehouden.
Hoeveel bedrijfsvoorheffing er moet ingehouden worden, hangt af van een aantal factoren zoals:
De hoogte van de brutobezoldiging
Je huwelijksstatus & eventueel het inkomen van je partner
Aantal kinderen of andere personen ten laste
Sociaal bureau & accountant
Het payrollbeheer en de wetgeving op zich zijn redelijk complexe materies. Het is dan ook aan te raden om je aan te sluiten bij een sociaal bureau zodat je al deze administratieve zaken kan uitbesteden. Je accountant kan je ook helpen bij het opstellen van je loonpakket en de verdere communicatie met het sociaal bureau.
Laatst bijgewerkt