Import diensten
Waarmee moet ik rekening houden wanneer ik diensten van buiten de EU wil invoeren?
Laatst bijgewerkt
Waarmee moet ik rekening houden wanneer ik diensten van buiten de EU wil invoeren?
Laatst bijgewerkt
Koop je diensten aan van leveranciers buiten de EU, probeer dan de zorgen voor een correcte administratie zodat je niet teveel betaald voor je aankopen.
Op de pagina Access2Markets van de Europese Commissie kan je de nodige informatie terugvinden over het in- en uitvoeren van goederen en diensten.
Vooraleer je overgaat tot een bestelling of aankoop, check of je een business-account op de webshop of website van de verkoper kan aanmaken. Vul vervolgens je ondernemingsgegevens en btw-nummer in.
Het aangeven van je btw-nummer is cruciaal. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de verkoper je bestelling zal behandelen als een particuliere aankoop. De leveranciers zal dan de btw aanrekenen die van toepassing is in het land van de koper (OSS-regeling). De factuur die je ontvangt is dan verkeerd, wat het ook moeilijk maakt om de aangerekende btw te recupereren.
Het is dus belangrijk om je btw-nummer door te geven, zo kan de btw-verleggingsregel (reverse charge systeem) toegepast worden. Concreet betekent dit dat de btw-verplichtingen naar u als koper verlegd worden, de verkoper zal dus geen btw aanrekenen op de factuur.
De verschuldigde btw wordt dan via je btw-aangifte verwerkt, indien het een volledige professionele aankoop is, kan je tegelijk de btw recupereren.
Check dus steeds dat er geen btw aangerekend wordt op de factuur en zoek naar vermeldingen zoals:
'BTW VERLEGD'
'REVERSE CHARGE'
enz.
Het komt vaak voor dat je van de leverancier geen e-mail ontvangt met de factuur, maar deze ergens verscholen zit in je koperaccount. Dit is vaak het geval bij SaaS-bedrijven.
Als ondernemer zal je dus snel vergeten om deze facturen aan te leveren in de boekhouding. Probeer er dus een gewoonte van te maken om je facturen direct na de aankoop uit de portalen te downloaden en te bezorgen.
Administratieve chaos vermijden door periodieke checks
Meestal worden dergelijke aankopen via Mastercard, Visa, Paypal, Revolut, enz. gedaan. Probeer minstens op maandbasis je afrekeningen te overlopen en na te gaan of je bepaalde facturen uit de klantportalen moet afhalen.