Sociale bijdragen zelfstandige
Wat zijn sociale bijdragen?
De sociale bijdragen zijn verplichte bijdragen die een zelfstandige moet afdragen aan de sociale zekerheid. Elke zelfstandige is in principe verplicht om sociale bijdragen te betalen.
Hoeveel sociale bijdragen moet ik betalen?
De sociale bijdragen worden op berekend op basis van het netto belastbaar inkomen. Afhankelijk van je statuut en de type onderneming, kan de berekeningswijze van het netto belastbaar inkomen variëren.
Percentage op netto belastbaar inkomen
De sociale bijdragen worden per inkomstenjaar berekend, dit komt overeen met een gewoon kalenderjaar.
De sociale bijdragen bedragen 20,50% van het netto belastbaar inkomen.
Minimumbijdragen zelfstandige in hoofdberoep
Voor zelfstandigen in hoofdberoep zijn er ook minimumbijdragen van toepassing. Deze minimumbijdragen worden jaarlijks geïndexeerd.
Maximumbijdragen
Er is ook een maximumgrens aan sociale bijdragen voorzien. Vanaf een bepaald inkomstenniveau zal je geen bijkomende sociale bijdragen meer betalen.
Meestal kom je met deze maximumgrens niet in aanrekening, aangezien er andere fiscale optimalisaties zijn.
Geen minimumbijdragen & mogelijke vrijstelling voor zelfstandige in bijberoep
Bij zelfstandigen in bijberoep zijn er geen minimumdrempels van toepassing. Indien je jaarcijfers onder een bepaalde drempel blijven, wordt je zelfs vrijgesteld van sociale bijdragen. De reeds betaalde bijdragen worden in een latere fase ook werkelijk terugbetaald.
Vrijstelling & vermindering sociale bijdragen voor student-zelfstandigen
In principe betaal je als zelfstandige 20,50% aan sociale bijdragen op je netto belastbaar inkomen. Voor student-zelfstandigen is er echter een vrijstelling en een vermindering van de bijdragen van toepassing:
< 8.430,73 EUR
Geen sociale bijdragen
8.430, 73 EUR - 16.861,46 EUR
Verminderde bijdragen
> 16.861,46 EUR
Sociale bijdragen zoals in hoofdberoep
Wat is het netto belastbaar inkomen?
Het netto belastbaar inkomen wordt berekend door van je bruto inkomsten de werkelijke of forfaitaire kosten in mindering te brengen. Hieronder voorzien we een overzicht voor:
Sociale bijdragen voor een eenmanszaak
Sociale bijdragen voor een bedrijfsleider of werkende vennoot
Sociale bijdragen eenmanszaak
Zoals eerder vermeld, worden de sociale bijdragen berekend op het netto belastbaar inkomen.
Het netto belastbaar inkomen van een bepaald inkomstenjaar wordt als volgt berekend:
Omzet & andere belastbare opbrengsten
(-) Overgedragen verliezen
= Netto belastbaar inkomen
Eens het netto belastbaar inkomen is bepaald, kunnen de definitieve sociale bijdragen berekend worden:
Bij de eindafrekening wordt er dan gekeken naar de reeds betaalde sociale bijdragen. Indien je op basis van de definitieve berekening teveel betaald hebt, krijg je het teveel betaalde bedrag terug (rekening houdend met de minimumbijdragen in hoofdberoep waar je niet onder kan). Indien je moet bijbetalen, krijg je nog een definitieve eindafrekening.
Sociale bijdragen bedrijfsleider of werkend vennoot
Bruto belastbare bezoldigingen & voordelen van alle aard (VAA)
(-) Forfaitaire of werkelijke beroepskosten
= Netto belastbaar inkomen
Optimalisatie voor bijberoepers met een vennootschap
Haal je voldoende privéinkomsten uit je hoofdberoep als loontrekkende en wil je met je vennootschap (toekomstige) reserves opbouwen? Dan kan het interessant zijn om geen bezoldiging uit te keren vanuit de vennootschap, zo kun je volledig vrijgesteld worden van sociale bijdragen.
Wanneer moet ik de sociale bijdragen betalen?
De (voorlopige) sociale bijdragen betaal je op kwartaalbasis gedurende het lopende inkomstenjaar. De sociale zekerheidskas zal je elk kwartaal een afrekening sturen met de verschuldigde bedragen en de overschrijvingsgegevens.
Na de afsluiting van het inkomstenjaar, zijn je definitieve cijfers op basis van je aangifte personenbelasting ook bij de sociale zekerheidskas gekend. Je ontvangt vervolgens een definitieve (her)berekening op basis van je definitieve cijfers.
Heb je teveel betaald? Dan kan krijg je mogelijks een gedeelte terugbetaald. Indien je echter onvoldoende betaald hebt, kan het soms zijn dat je nog een stevige eindafrekening binnenkrijgt.
Daarom raden we steeds aan om je sociale bijdragen tijdens het lopende jaar reeds aan te passen naar de correcte inkomsten, zo kom je minder snel voor verassingen te staan.
Sociale bijdragen als startende zelfstandige
Als starter kan je misschien zelf nog moeilijk inschatten hoeveel je jaarlijkse inkomsten zullen bedragen. Het is daarom aan te raden om als beginnende ondernemer interesse te tonen voor je cijfers en deze vaker met je accountant te bespreken.
In principe heb je als startende ondernemer twee opties: je betaalt tijdens het jaar de minimumbijdragen of je past deze reeds aan op basis van een raming / je lopende cijfers.
Optie 1 - Minimumbijdragen
Je hebt in het begin minder geld ter beschikking en je weet echt niet hoe de zelfstandige activiteit zich zal evolueren, dan kan je eventueel de minimumbijdragen betalen. Eens je definitieve cijfers gekend zijn, worden de definitieve sociale bijdragen berekend en krijg je een eindafrekening.
Optie 2 - Sociale bijdragen tijdens het jaar aanpassen
Wil je echter grote verassingen vermijden, dan kan het beter uitkomen om de sociale bijdragen tijdens het jaar al aan te passen op basis van je lopende cijfers. Een goede opvolging van je cijfers is hier wel cruciaal. Werk je met een (digitale) accountant? Probeer dan je documenten zo frequent mogelijk te bezorgen, zo kunnen je cijfers sneller verwerkt worden om een beter zicht te hebben op je situatie.
Laatst bijgewerkt